Етно пъзел 1: Абхазия

В рубриката Етно пъзел ви представям музика на различни етноси и народи по целия свят. Нито една от статиите няма да цели изчерпателност, те само отварят интереса към разнообразните музикални традиции из цялата ни планета.

Следвайки азбучния ред на държавите, в откриващата статия започваме от първата държава в списъка, а именно Абхазия. Това е една малка република в Европа, която дори не е призната от всички останали държави. Дълги години тя е част от Армения, а след това от Грузия. И макар грузинците да не са съгласни, през 2008 г. тогавашният руски президент Дмитрий Медведев я признава за независима държава.

Доста традиционна и модерна абхазка музика можете да чуете в този YouTube канал.

А можете да чуете и една от популярните антологии на абхазка народна музика тук:

Много препратки към абхазка музика има и в този сайт.

Още в началото си признавам, че абхазката музика е малко позната за мен територия. Чувал съм много неща из необятните руски сайтове, но често те не са описвани, не се знае кой и какво изпълнява, откога датира, от кой край е, за какво разказва. В много от случаите няма видеоклипове дори и в най-голямата платформа YouTube, или има, но са с лошо качество, зле описани са, или са написани с местната азбука, или на смесица между руски и грузински. За някои изпълнители, пеещи абхазка музика, не се знае дали са родени там, или са от други бивши съветски страни. Други абхазци пък пеят само руска музика и абхазките им песни се намират много трудно.

В този смисъл, някои от вас може да са по-осведомени от мен по темата и да намерят някоя и друга грешка. Но все пак съм се постарал да разкажа накратко най-важното, до което стигнах като информация. Тепърва ми предстои да се гмурвам по-дълбоко в тези непознати води.

Кратко въведение

Може да се каже, че територията на Абхазия е точно срещу България, макар да ги делят доста километри. Абхазия се намира на срещуположните брегове на Черно море. Нейната територия е малка, няколко пъти по-малка е от България, а населението е около 250 хиляди души, като в предходни преброявания са били и двойно повече. Три четвърти от територията е заета от кавказките планини, с най-висок връх Донбай – Юлген, , 4048 метра. Климатът е различен в различните части на републиката, като основно зависи от надморската височина.

Преди да ви разкажа малко повече за тази страна, предлагам ви малко местна многогласна музика:

Освен абхазци, на тази територия живеят и доста грузинци, арменци и гърци, но тяхното влияние в местната музика не е голямо. Повече влияние, особено в съвременната абхазка музика, имат руснаците.

Малко история

Абхазия е място с древна история, която ще опитаме да пробягаме в няколко изречения. Първите извори свидетелстват за занаятчийство и земеделие още шест хилядолетия преди новата ера. Територията последователно е била част от древна Гърция, Римската империя, Византия. Чак през VIII век от новата ера се създава първото абхазко царство, а Между X и XV век Абхазия е част от Обединените грузински княжества. Между XVI и XIX век Абхазия е под властта на Османската империя, която донася исляма. След продължителни руски войни страната е освободена от турците. Временно е в териториите на Русия, Грузия и Армения, а от 1921 година е Абхазка съветска социалистическа република. Десет години по-късно става автономна република в пределите на грузинската държава, а политиката на Сталин е да заселва грузинци по тези територии.

Интересен факт, свързващ българите с абхазците, е, че в Руско-турската война, освободила България от османско иго, в руските войски е имало и абхазци и те са стигнали и до България.

Преди да продължим с разказа, нека чуем Националния абхазки ансамбъл за народни песни и танци.

Абхазия се отделя от Грузия през 1990 година и се утвърждава след Абхаско-грузинската война от 1992 и 1993 година. Официално се провъзгласява за независима държава през 1994 година. Призната е от малък брой държави. В международни документи тя се разглежда като грузинска територия. А в документи на Европейския съюз и САЩ, за Абхазия се говори като за територия, окупирана от Русия. Както в началото казах, руснаците се бавят да признаят независимост на републиката и го правят чак след конфликтите в Южна Осетия и усложнената обстановка на отношения между Русия и Грузия. При всички случаи, в момента Абхазия е една самостоятелна държава, със свой президент, парламент и правителство, със своя столица, със свой герб, знаме и химн.

Въпреки тези неща, руското влияние върху политиката и икономиката е доста голямо, руските рубли са все още валутната единица там, а руския е втори национален език след абхазкия.

Народните традиции в музиката

Абхазката народна музика е полифонична. В повечето случаи песните са дълги, изпълняват се в многогласия. Може би тъкмо заради тази предразположеност на абхазците към многогласието, има и доста голяма традиция и в църковната музика на страната. Основното население е от източноправославни християни, по-рядко се срещат и мюсюлмани, приели исляма в турско време.

Текстовете на народните песни са за труда, за лова, има също и доста обредни песни. Но най-известни са може би епическите и героичните абхазки народни песни. Те са свързани с различни исторически събития и отразяват трудностите на суровия живот. Конструкцията на някои песни дава основания на учените да казват, че част от тях са с много древен произход. Има и съвременни народни песни, тоест, от последните сто и петдесет години. Те вече отразяват и други теми. Местните народни инструменти са най-вече струнни, ударни и дървени духови. При струнните разнообразието е може би най-голямо, като най-популярна е специфичната арфа, наречена Аюмаа. Все пак инструменталната народна музика е много по-малко от вокално-инструменталната.

Любопитното е, че огромен процент от народните песни се изпълняват от мъже. Само някои приспивни и траурни песни се пеят от жени. Обикновено най-високият глас запява пръв, а другите му пригласят в по-ниския регистър.

Когато през 20—те години на XX век се установява руска власт над този регион, той е бил в пределите на Армения. От 30-те години абхазката музика започва да се събира, записва и представя пред широка публика. Основано е държавно музикално училище, народен хор, симфонични и духови оркестри, държавен струнен квартет. През 40-те и 50-те години доста се прави за развитието на абхазката оперна и симфонична музика. Още през 1931 година е основан и най-популярния в света състав на Абхазия: ансамбълът за народни песни и танци, който през 60-те години получава международна популярност. А малко след това към дома на народното творчество се учредява единствения в света хор от столетни народни певци. Някои от членовете в хора са почти столетници, но нека не спекулираме по тази тема.

Музиката в по-ново време

Време е да чуем няколко песни от абхазката поп музика.

Първо по-старата популярна музика, около 1980 година:

Следва един от популярните абхазки певци Арсен Петросов. Той пее основно руски песни, но тук ще предложа една английска:

Продължаваме и с руски популярни песни, изпълнени от абхазки певци:

Виждате колко руско влияние има в съвременната музика на абхазците. И все пак тя си звучи по своему специфична, с акордеоните, с ударните инструменти и т.н.

Продължаваме с още от популярната музика на тази малка страна. Следват песни, изпълнени от Абдула:

И завършваме с Алви и Игор Шиянов:

Не пропускайте и следващия материал от рубриката „Етно пъзел“, където отново отваряме географската карта на света, за да се спрем на Австралия.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *